Leksand hade ledningen tre gånger om, men Karlskrona kom både ikapp och förbi.

Ändå lyckades Leksand vinna efter förlängning – där Mattias Ritola avgjorde.

– Det betyder jättemycket. Sättet vi kommer tillbaka på, säger Ritola till C More.

Presenteras av Coolbet – odds från SHL till Hockeytvåan

En omgång återstår av Slutspelsserien och det här kommer att bli en nagelbitare. Leksand toppar tabellen med tolv poäng, en poäng före Västerås, som i kväll besegrade BIK Karlskoga. Leksand behåller greppet efter att ha tagit två poäng mot Karlskrona. Stor hjälte blev Mattias Ritola, som var tillbaka efter sjukdom senast. Han hade två assistpoäng under ordinarie matchtid och i förlängningen klev han fram och gjorde det matchavgörande målet.

– Det betyder jättemycket. Sättet vi kommer tillbaka på, men sett över 60 minuter gör vi en rätt dålig match, säger Mattias Ritola.

Annars var det en rätt svängig match där Leksand fick en smakstart då Marcus Karlberg gjorde 1-0, fint framspelad av Ritola.

– Ritola är stark i hörnen och jag vet att han hittar mig om han får den. Det var skönt att den satt, säger Karlberg till C More.

Leksand fick dock inte gå till pausvila med ledning. Karlskronas stora stjärna Marcus Paulsson, 35, som gjorde 36 poäng i grundserien, satte kvitteringen med drygt två minuter kvar av första perioden.

Thomas Valkvae-Olsen såg dock till att ge tillbaka initiativet till Leksand i början av den andra perioden, men än en gång kom Karlskrona tillbaka. Endast två minuter efter 2-1-målet satte Axel Sundberg 2-2 i powerplay. Men Leksand skulle ta ledningen en gång till.

Martin Karlsson satte 3-2 efter ännu en läcker framspelning från Ritola, men historien upprepade sig. Karlksronas Linus Karlsson kvitterade till 3-3 efter en missuppfattning i Leksandsförsvaret. När sedan Karlskronas Joseph Jonsson satt utvisad var det säkert många som trodde på ännu ett PP-mål från Leksand, men så blev det inte. I stället kontrade Karlskrona och Viktor Liljegren hittade över till Niklas Johansson, som för första gången i matchen gav Karlskrona ledningen.

– Vi spelar avslappnat och gör som tränarna vill. Det blir bra då, säger Johansson, som inte hade någon problem med motivationen, även om laget var avsågat från toppstriden.

– Vi har ansvar mot alla andra lag i Slutspelsserien, klubben, fansen och oss själva också. Vi kan inte lägga oss ner och dö. Det är väldigt viktigt att man gör sitt yttersta i varje match, oavsett om det gäller något eller inte. Det är vår motivation, säger Johansson till C More.

Leksands kapten Martin Karlsson var förstås besviken efter att laget tappat ledningen – tre gånger om.

– Det är krig där ute och det måste vi förstå också. Vi kan inte bara hämta poäng här. Vi blir lite stressade i andra och gör misstag som inte är på den nivån vi ska vara på, säger Karlsson.

Kvitteringen skulle dock komma. Johan Porsberger hittade Linus Persson framför mål och Perssons mål tog matchen till förlängning.Där avgjorde alltså Mattias Ritola, och målet betyder att det fortsatt fördel Leksand i kampen om förstaplatsen.

I den sista omgången möter Leksand Modo hemma medan Västerås har Karlskrona på hemmaplan.

***
I matchen mellan BIK Karlskoga och Västerås var det en kamp om vem som skulle haka på Leksand i toppen. BIK Karlskoga hade ledningen inför den tredje perioden, men Västerås svarade för en stark vändning och vann efter mål av Alexander Lindelöf och Anthon Eriksson.

***

I den tredje matchen vann Modo komfortabelt med 5-1 mot Västervik. Trots storsegern är det nu Modo helt borta från chansen att nå förstaplatsen.

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!